Επικοινωνία

Λυκούργου 3, Θεσσαλονίκη 54625

We are available 24/ 7. Call Now. +30 2313 118 634 info@identityadv.gr

Είναι Τρίτη απόγευμα, 15 Αυγούστου 2023 και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μια πολύ σημαντική πληροφορία σχετικά με την ασφάλεια σας στο διαδίκτυο. Τις τελευταίες μέρες έχει εμφανιστεί μια νέα καλοστημένη διαδικτυακή απάτη (scam) στην οποία οι scammers υποδύονται την ομάδα υποστήριξης της Meta.

Πως καταλαβαίνουμε ότι είναι scam;

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που προδίδουν την απάτη μιας και το λογότυπο που εμφανίζεται στην εικόνα προφίλ, απεικονίζει το λογότυπο της Meta ανάποδα και αναφέρει ψευδώς ότι η σελίδα σας έχει απενεργοποιηθεί. Παρακάτω θα δούμε και άλλα πράγματα που συχνά προδίδουν τα scams.

Τι λέει αυτό το μήνυμα;

Συγκεκριμένα το μήνυμα ξεκινά λέγοντας (στα αγγλικά) “Η σελίδα σας έχει απενεργοποιηθεί” και συνεχίζει λέγοντας ότι η INC International Concepts καταγγέλλει κάποιο άρθρο σας για τις παρακάτω παραβιάσεις:

  • Χρησιμοποιεί το όνομα ή την φωτογραφία κάποιου άλλου
  • Περιέχει παραπλανητικό περιεχόμενο για τους χρήστες

Στη συνέχεια του μηνύματος αναφέρει ότι έχει γίνει σχετική προειδοποίηση στο παρελθόν πως “εάν συνεχίσετε να δημοσιεύετε περιεχόμενο στη σελίδα σας που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κάποιου άλλου, η σελίδα σας θα απενεργοποιηθεί.” Και συνεχίζει με το παρακάτω disclaimer – call to action με σκοπό να φανεί πιστευτό και να πατήσετε στο link, “Εάν πιστεύετε ότι πρόκειται για σφάλμα στο σύστημά μας, επαληθεύστε τον λογαριασμό σας στον παρακάτω σύνδεσμο” και διαθέτει ένα link που μοιάζει αλλά δεν ταιριάζει με αυτά της Facebook.

Χρήσιμη Συμβουλή

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα links είναι αυτά που συχνά προδίδουν τα scams μιας και πρακτικά δεν μπορούν να αντιστοιχούν στα πραγματικά links των εταιριών που υποδύονται, οπότε προσπαθούν να φτιάχνουν παρόμοια links. Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι η υποστήριξη της Meta δεν παροτρύνει ποτέ τους χρήστες να πατήσουν σε κάποιο link στην επικοινωνία της με αυτούς, πράγμα που επίσης προδίδει την απάτη.

Πως λειτουργούν τα scams;

Τέλος, το μήνυμα αναφέρει ότι πρέπει να επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών διαφορετικά η σελίδα σας ίσως απενεργοποιηθεί μόνιμα και “υπογράφει” ως Meta Security Team. Και αυτός είναι ο στόχος για τους απατεώνες. Θέλουν να επισκεφτείτε αυτόν τον σύνδεσμο και προφανώς, αυτός δεν σας πηγαίνει σε ένα μέρος που είναι επίσημη σελίδα της Meta. Υποθέτουμε ότι το mfb στο link αντιπροσωπεύει το Meta Facebook ή κάτι τέτοιο θα είχε στο μυαλό του αυτός που το δημιούργησε αλλά κανείς δεν ξέρει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι scammers αναζητούν προσωπικά και επαγγελματικά τραπεζικά στοιχεία. Έχουμε αναφέρει το μήνυμα και τον αρχικό λογαριασμό ως απόπειρα απάτης στην Meta χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το φαινόμενο έχει περιοριστεί ακόμη.

Τα σχόλια μας

Μεγάλη εντύπωση μας κάνει επίσης το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μια σελίδα με όνομα Meta Business Support χωρίς να εντοπιστεί από κάποιον αλγόριθμο. Ίσως η Meta θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα που αφορούν την ασφάλεια στις πλατφόρμες της.

Ωστόσο, ψάξαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω INC International Concepts και πρόκειται για μια εταιρία ρούχων που ανήκει στην εταιρία Αμερικανική Macy’s Inc και είναι πιθανό να μην έχει καμία σχέση με την απάτη και απλώς οι scammers να επικαλέστηκαν το brand name.

Κλείνοντας, να είστε πολύ προσεκτικοί με τα άγνωστα μηνύματα που λαμβάνεται στο κινητό, στο mail ή στα social media καθώς απάτες ξεπηδούν καθημερινά! Εάν έχετε δώσει στοιχεία καρτών ειδοποιήστε την τράπεζα σας. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να φανεί χρήσιμο σε κάποιους και να βοηθήσουμε στο να αποφύγετε απάτες στο μέλλον.

Χρειάζεστε κάποιον επαγγελματία να σχεδιάσει την εικόνα του brand σας ?

Δουλέψτε μαζί μας!

Ζητήστε Προσφορά